błonnik

Zapewne słyszeliście, że dieta zdrowych osób powinna być bogata w błonnik pokarmowy. Dlaczego?

  • pobudza on wydzielanie śliny podczas przeżuwania
  • wiąże nadmiar kwasu żołądkowego
  • zwiększa perystaltykę jelit
  • zwiększa uczucie sytości, co jest pomocne zwłaszcza dla osób, które się odchudzają
  • ponadto zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas
  • jest pożywką dla tak zwanych „dobrych bakterii”
  • ogranicza wchłanianie toksycznych substancji
  • obniża stężenie cholesterolu

Wady błonnika pokarmowego

Niestety diety wysokobłonnikowe mają też swoje wady.

  • Po pierwsze; błonnik przez swoje właściwości ograniczające wchłanianie sprawia, że nie tylko ochroni nas przed toksynami, ale też utrudni przyswojenie witamin i minerałów
  • Po drugie: zwiększa ryzyko odwodnienia. To bardzo ważne, aby dużo pić, jeśli spożywamy sporo błonnika. Przez swoje właściwości absorbujące wodę, błonnik „pobierze” ją sobie z naszego organizmu, jeśli nie dostarczymy jej w pożywieniu.

Jeśli więc chcemy cieszyć się pełnią korzyści, zachowajmy umiar!

Optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *