Zapewne słyszeliście, że dieta zdrowych osób powinna być bogata w błonnik pokarmowy. Dlaczego?
- pobudza on wydzielanie śliny podczas przeżuwania
- wiąże nadmiar kwasu żołądkowego
- zwiększa perystaltykę jelit
- zwiększa uczucie sytości, co jest pomocne zwłaszcza dla osób, które się odchudzają
- ponadto zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas
- jest pożywką dla tak zwanych „dobrych bakterii”
- ogranicza wchłanianie toksycznych substancji
- obniża stężenie cholesterolu
Wady błonnika pokarmowego
Niestety diety wysokobłonnikowe mają też swoje wady.
- Po pierwsze; błonnik przez swoje właściwości ograniczające wchłanianie sprawia, że nie tylko ochroni nas przed toksynami, ale też utrudni przyswojenie witamin i minerałów
- Po drugie: zwiększa ryzyko odwodnienia. To bardzo ważne, aby dużo pić, jeśli spożywamy sporo błonnika. Przez swoje właściwości absorbujące wodę, błonnik „pobierze” ją sobie z naszego organizmu, jeśli nie dostarczymy jej w pożywieniu.
Jeśli więc chcemy cieszyć się pełnią korzyści, zachowajmy umiar!
Optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.